Råd til venner & familie

Hvis du er bekymret for nogen, du kender, kan du her finde ud af, om de har brug for hjælp til at styre deres spil, og hvad du kan gøre for at hjælpe.

Forstå effekten

De fleste folk spiller med mådehold og har ikke brug for ekstra hjælp til at holde det sjovt. Nogle har brug for en hjælpende hånd via Ansvarligt Spil-værktøjer, og det er nok. Men nogle mennesker har svært ved at kontrollere, hvor meget tid eller penge de bruger. Spilleproblemer kan påvirke en persons økonomiske, mentale og professionelle velbefindende samt skade omgivelserne.

Hvad skal du holde øje med

Selv om det kan være svært at se spilleproblemer, er der et par tegn du kan holde øje med:

  • Spilletid – Uforklarlig fravær fra arbejde eller hjemmet, eller overdreven brug af enheder
  • Pengeproblemer – Overdrevent forbrug, lån eller tyveri til finansiering af spil
  • Humørændring – Kortvarige humørsvingninger eller længerevarende personlighedsændring
  • Adfærdsændring – Tilsidesættelse af arbejde eller normale aktiviteter eller isolering fra venner og familie
  • Uærlighed – Skjule spilleadfærd eller virkningen af spiltab

Sådan kan du hjælpe

Ved at lære mere om ansvarligt spil, tegnene på spilleproblemer og hvordan man får hjælp, er du allerede på rette vej.

Tal om det

Det er svært at kontrollere tvangshandlinger, og personen er måske ikke klar til at åbne sig. Spillemyndigheden har givet nogle tips til, hvordan venner og familie til folk med spilleproblemer, kan taler med dem.
Henvis dem til de bedste oplysninger og foreslå, at de som udgangspunkt installerer software såsom GAMBLOCK, men frem for alt opfordrer dem til at søge hjælp.

Søg også hjælp til dig selv

Det kan være svært at kende eller bo med folk, der har spilleproblemer. Det at tale med en person fra en hjælpeorganisation eller diskutere det med andre personer i samme situation, kan lette belastningen, og vise dig, at du ikke er alene, og give dig håb om en løsning. Hvis du har brug for at tale med nogen, skal du kontakte en af organisationerne på vores Få Hjælp-side eller kontakte Gamblers Anonymous, en service, der er specifik for venner og familie, som er berørt af spilleproblemer.