Råd til venner & familie

Hvis du er bekymret for nogen, du kender, kan du her finde ud af, om de har brug for hjælp til at styre deres spil, og hvad du kan gøre for at hjælpe.

Forstå effekten

De fleste mennesker spiller med måde og har ikke brug for ekstra hjælp til at holde det sjovt. Nogle har brug for en hjælpende hånd med Ansvarligt Spil-værktøjer, og det er nok. Men nogle mennesker har svært ved at styre, hvor meget tid eller penge de bruger. Spilleproblemer kan påvirke en persons økonomiske, mentale, sociale og professionelle velbefindende samt skade dem omkring dem.

Overdrevent spil kan føre til en række skader, der går ud over blot økonomiske tab. Disse skader er især sandsynlige for dem, der spiller ofte, bruger store mængder eller har andre risikofaktorer. De potentielle skader fra spil kan kategoriseres som følger:

Finansielle problemer

Udtømning af opsparing: Spil kan dræne personlige opsparinger og bringe den finansielle stabilitet i fare.

Konkurs: Betydelig spillegæld kan resultere i økonomisk insolvens og konkurs.

Irrationelle overbevisninger: Gamblere kan udvikle forvrænget tænkning om deres chancer for at vinde, hvilket foreviger en skadelig cyklus.

Selvmordstendenser: I ekstreme tilfælde kan fortvivlelsen over tab af spil føre til selvmordstanker eller -handlinger.

Sundhedsproblemer

Forsømmelse af personlig sundhed: Den tid og de penge, der bruges på spil, kan føre til dårlig egenomsorg og forsømmelse af fysisk sundhed, dvs. dårlige sovevaner og højt stressniveau.

Øget alkoholforbrug: Spillemiljøer tilskynder ofte til at drikke, hvilket kan føre til eller forværre alkoholmisbrug.

Narkotikamisbrug: Nogle spillere kan ty til ulovlige stoffer for at klare den stress og følelsesmæssige smerte, der er forbundet med tab af spil.

Følelsesmæssig og psykisk lidelse

Følelser af skyld, selvkritik, bekymringer og ensomhed: Løbende tab af spil og hemmeligholdelse kan forårsage alvorlig følelsesmæssig lidelse.

Problemer med relationer

Forsømmelse af parforhold: Overdrevent spil kan føre til forsømmelse af relationer med vigtige personer i vores liv, hvilket forårsager ægteskabs- eller partnerskabsproblemer.

Social isolation: Relationer med børn, familie og venner kan lide nød, hvilket fører til social tilbagetrækning og isolation.

Hvad skal man kigge efter

Selvom spilleproblemer kan være svære at få øje på, er der et par tegn, du kanskal holde øje med:

  • Tid brugt på spil – uforklarligt fravær fra arbejde eller hjemmet, eller overdreven brug af enheden.
  • Pengeproblemer – Overdrevent forbrug, lån eller tyveri for at finansiere spil.
  • Uærlighed – Skjuler spiladfærd eller virkningen af spiltab.
  • Udvikling af tolerance – Hvis du oplever en eskalering af enten tid eller penge brugt, eller du har lyst til at tage større og større risici, for at føle spænding fra spil
  • Ændring i din holdning til spil – Tænker på spil som et værktøj til at håndtere f.eks. kedsomhed, vanskelige følelser, økonomisk pres osv.

Sådan kan du hjælpe

Ved at lære mere om ansvarligt spil, tegnene på spilleproblemer og hvordan man får hjælp, er du allerede på rette vej.

Tal om det

Tvangsmæssig adfærd er svær at kontrollere, og denne person er måske ikke klar til at åbne sig.

Giv dem de bedste oplysninger, og foreslå, at de installerer software som GAMBLOCK som udgangspunkt, men frem for alt opfordr dem til at søge hjælp.

Søg også hjælp til dig selv

At leve med en person med spilleproblemer kan være en vanskelig oplevelse for dem, der er tættest på dem. At tale med nogen fra en støtteorganisation eller diskutere det med andre mennesker i samme situation kan lette belastningen, vise dig, at du ikke er alene, og give dig håb om en løsning. Hvis du har brug for at tale med nogen, kan du kontakte en af organisationerne på vores Få Hjælp-side.